Vanaf 21 september 2024 moeten alle webshops in België voldoen aan een nieuwe wet die hen verplicht om minstens twee verschillende leveringsopties aan te bieden. Deze verandering is bedoeld om de groei van e-commerce duurzamer te maken en de ecologische voetafdruk te verkleinen. Maar wat betekent dit concreet voor jouw webshop? En hoe kun je je voorbereiden op deze verandering?

Wat houdt de nieuwe wet in?

De nieuwe wet vereist dat alle verkopers op afstand, inclusief webshops, minimaal twee verschillende leveringswijzen aanbieden. Denk hierbij aan opties zoals thuislevering, afhalen in een winkel, levering bij een pakketpunt, of zelfs levering op dezelfde dag via een expresskoerier. De keuze is aan jou als webshophouder, maar je moet zorgen dat er minstens twee alternatieven beschikbaar zijn voor je klanten.

Waarom deze verplichting?

De belangrijkste reden achter deze wetswijziging is milieubewustzijn. De exponentiële groei van e-commerce in België heeft geleid tot een toename van het aantal leveringen, en daarmee ook een toename van CO2-uitstoot, vooral in stedelijke gebieden. Door consumenten de keuze te geven tussen verschillende leveringswijzen, waaronder meer duurzame opties, hopen de wetgevers de impact op het milieu te verkleinen.

Uitzonderingen en beperkingen

Er zijn enkele uitzonderingen op deze regel. Zo geldt de verplichting alleen voor leveringen binnen België. Voor leveringen naar het buitenland hoef je geen tweede optie aan te bieden. Ook als de enige leveringsoptie afhalen in de winkel is, bijvoorbeeld bij grote meubelen of verse producten, geldt deze regel niet. Daarnaast zijn start-ups die minder dan drie jaar oud zijn voorlopig vrijgesteld van deze verplichting om hen te beschermen tegen hoge kosten.

Wat betekent dit voor jouw webshop?

Als webshophouder is het belangrijk om op tijd actie te ondernemen. Begin met het onderzoeken van de verschillende leveringsopties die passen bij jouw bedrijfsmodel en klantenbestand. Overweeg de kosten en logistieke impact van elke optie en maak een weloverwogen keuze. Vergeet niet om je website en algemene voorwaarden aan te passen, zodat alles duidelijk en transparant is voor je klanten.

Ben je klaar voor de toekomst?

De nieuwe wetgeving biedt ook kansen om je klanten meer duurzame keuzes te bieden. Door hen te informeren over de milieu-impact van verschillende leveringswijzen, kun je niet alleen voldoen aan de wet, maar ook bijdragen aan een beter milieu. Dit kan je merk onderscheiden in een steeds competitievere markt.

Hulp nodig?

Het implementeren van deze veranderingen kan complex zijn, vooral als je niet precies weet waar je moet beginnen. Als je vragen hebt over deze nieuwe verplichting of als je hulp nodig hebt bij het naleven van de wet, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen. Ik heb uitgebreide ervaring in het begeleiden van webshops door het juridische landschap en sta klaar om je te helpen je webshop klaar te maken voor de toekomst.

Neem vandaag nog contact op voor een vrijblijvend gesprek en ontdek hoe ik je kan ondersteunen!